schone clean room

7 stappen naar een schonere omgeving

Mensen zijn het grootste probleem voor contaminatiecontrole in een cleanroom. Een statistiek van Cleanroom Technology verklaart dat “mensen, onder het lopen, ongeveer 1.000.000 deeltjes ≥0.5 µm en enkele duizenden bacterie-dragende deeltjes per minuut kunnen produceren”. [Ref.: Cleanrooms Technology, Auteur B. Whyte].

Cleanroom-kleding kan de 0,5 µm deeltjes tot aan 50 % verminderen, zolang deze juist wordt aangetrokken, verwerkt en opgeslagen. Het alleen gebruiken van cleanroom-kleding is echter niet voldoende. Het risico voor de steriliteit van gereed product neemt toe wanneer de activiteiten van de operator binnen een aseptisch proces stijgen. Om de steriliteit van het product te behouden is het cruciaal dat te allen tijde aseptische technieken worden gebruikt. Deze specifieke praktijken en procedures dienen onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden te worden uitgevoerd, met het doel om contaminatie te minimaliseren.

7 stappen om een schonere gecontroleerde omgeving te bereiken

7 Steps to a Cleaner Critical Environment CIRCLE

1. Hoge standaard van Persoonlijke Hygiëne en Reinheid

Zorg ervoor dat er geen sieraden of make-up wordt gedragen binnen uw cleanroom.

2. Geschikte Cleanroom Kleding

Zorg ervoor dat de kleding en de kwaliteit ervan geschikt is voor het proces en de norm van de werkruimte. Stel procedures op om te garanderen dat de kledingstukken juist worden aangetrokken, verwerkt en bewaard.

3. Beweeg langzaam en doelbewust

U verspreidt meer deeltjes wanneer u te snel beweegt. Snelle bewegingen kunnen turbulentie veroorzaken en de unidirectionele luchtstroom verstoren; daarom dient er voorzichtig bewogen te worden in uw hele cleanroom.

4. Zorg ervoor dat de unidirectionele luchtstroom niet belemmerd wordt

Het ontwerp van de unidirectionele luchtstroom wordt gebruikt om steriele oppervlakken van apparatuur en producten te beschermen. Verstoring in een kritische ruimte kan een risico vormen voor de steriliteit van het product.

5. Raak steriele materialen alleen aan met steriele instrumenten

Tussen de gebruiksmomenten dienen steriele instrumenten zodanig te worden bewaard die contaminatie voorkomt. Instrumenten dienen, indien nodig, tijdens het proces vervangen te worden.

6. Opleiding cleanroom-personeel

Zorg ervoor dat degenen die in cleanrooms werken het soort contaminatie dat de cleanroom kan binnengaan begrijpen, het bewust zijn van deze onverwachte bronnen kan u helpen om verdere contaminatie te voorkomen.

7. Reinig uw Cleanroom

Het is belangrijk om schoonmaak- en desinfectie-richtlijnen en procedures op te stellen die specificeren welke schoonmaakartikelen en ontsmettingsmiddelen dienen te worden gebruikt, naast de gebieden die dienen te worden gereinigd en de frequentie van het schoonmaken.

Over de gastblogger: Connect 2 Cleanrooms

Deze gastblog is geschreven door Connect 2 Cleanrooms. Zij ondersteunen hun klanten gedurende de gehele levenscyclus van de cleanroom. Door een effectieve controle van contaminatie heeft u de mogelijkheid om efficiënter te werken en een hogere mate van productiviteit te behalen. Benieuwd naar Connect 2 Cleanrooms? Bezoek hen dan op stand 93 tijdens de Precisiebeurs! 

Registreer gratis uw bezoek