Geert Hellings

Een cruciale fase voor de Precisiebeurs

Als oud-directeur van Mikrocentrum Geert Hellings terugkijkt op 20 jaar Precisiebeurs, zijn voor hem vooral de jaren rond 2012 cruciaal geweest. We spreken hem aan de vooravond van de 20ste editie.

Het succes van de Precisiebeurs is niet altijd vanzelfsprekend geweest. “Er zijn ook de nodige kritieke en bepalende momenten geweest”, herinnert Geert Hellings zich. De meest cruciale fase ligt halverwege de geschiedenis van het event. Daarvoor zijn vier oorzaken aan te wijzen.

1. De vroege winter van 2010

“Een landelijke weerswaarschuwing zorgde ervoor dat de tweede dag van de Precisiebeurs in 2010 veel minder druk bezocht werd dan gewoonlijk. Dat werd opgelost door de beurs geleidelijk te verplaatsen naar vroegere datums in november. Het betekende wel dat de Precisiebeurs soms ging samenvallen met andere, Duitse vakbeurzen waar sommige van de Precisiebeurs-exposanten ook aan deelnamen.”

2. Wachtlijsten

“De Precisiebeurs was al jaren volledig volgeboekt door alle beschikbare ruimte in het NH Conference Center Koningshof optimaal te benutten. Dat leidde ertoe dat andere organisaties in die jaren voorstellen lanceerden voor alternatieven voor de Precisiebeurs. De oplossing voor deze uitdaging werd gevonden in het neerzetten van een tijdelijke aluminium-hal, de Dommelhal. Vanwege de hoge kosten en omdat ook de Kunststoffenbeurs kampte met ruimtegebruik werd die hal al geplaatst in september en bleef die staan tot na de Precisiebeurs. Bij de eerste versie in 2012 bleek de ondergrond nog niet ideaal en waren er enkele virtines waar de producten langzaam van de ene naar de andere kant schoven door de trillingen van de vloer. Dat probleem was in het opvolgende jaar verholpen. Zowel de Kunststoffenbeurs als de Precisiebeurs konden daardoor groeien van 200 naar ongeveer 300 exposanten. Om de lunch voor de exposanten te faciliteren was er bovendien sprake van een tweede tijdelijke hal die vanaf toen ook gebruikt werd voor het avondprogramma.”

3. Syntens

“Syntens dreigde rond dezelfde tijd de succesvolle meet & match gesprekken te verplaatsen naar een andere beurs. Na goede afstemming met het toenmalige Syntens bleef de Meet & Match toch behouden voor de Precisiebeurs.”

 4. Internationalisering

“Bedrijven zochten na de crisis van 2008 verdere expansie, niet alleen in de Benelux maar ook daarbuiten. Om de Precisiebeurs extra te promoten in Duitsland werd samenwerking aangegaan met enkele Duitse organisaties en werd er enkele keren een speciale Frühstück bijeenkomst georganiseerd op de tweede dag van de beurs. De belangrijkste internationalisering werd echter gevonden in CERN, dat rond die tijd nog niet zo bekend was als nu. Als fysicus was het me wel duidelijk dat er ongelooflijk complexe zaken nodig waren om de CERN-deeltjesversneller mogelijk te maken. Dat gold zeker ook op het vlak van precisietechnologie. Bovendien spendeerde CERN erg veel geld aan technologie en engineering. De Nederlandse overheid draagt daar jaarlijks ongeveer 50 miljoen euro aan bij, maar daarvan vloeide relatief weinig terug naar Nederlandse bedrijven. Na een tweetal bezoeken van ons was CERN overtuigd van de mogelijkheden die de Precisiebeurs hen bood en werd er een uitgebreide delegatie afgevaardigd naar de Precisiebeurs in 2012. Dat leidde allemaal tot diverse interessante contacten met bedrijven in Nederland. Na de Precisiebeurs werd dat voortgezet in werkgroepen die ongeveer elke 2 maanden bij Mikrocentrum werden gehouden. Sindsdien zijn er meer dan 50 CERN-vertegenwoordigers te gast geweest op de Precisiebeurs.”

Terugkijkend werden de uitdagingen in deze cruciale fase voor de Precisiebeurs omgezet naar kansen en voordelen. De Precisiebeurs is al die jaren mogelijk geworden en heeft kunnen groeien dankzij een fantastisch team bij Mikrocentrum en een goede en intensieve samenwerking met diverse partnerorganisaties, mediapartners, exposanten, sprekers, bezoekers etc. Ook de gastvrijheid van en samenwerking met NH Koningshof gedurende de afgelopen 19 edities was geweldig. Ik kijk daar met veel plezier, trots en dankbaarheid op terug. Dank ook aan Libéma voor de geboden mogelijkheid om de Precisiebeurs te verplaatsen naar de Brabanthallen. Ik kijk uit naar een nieuwe, inspirerende editie van de Precisiebeurs en hoop daar vele bekenden en nieuwe relaties te ontmoeten.