David L. Trumper PB

Dr. Trumper (MIT) komt naar Precisiebeurs met duidelijke boodschap: natuurkunde is het fundament van alles

Als hoogleraar mechanical engineering aan het Massachussetts Institute of Technology (MIT), een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld, en directeur van het Precision Motion Control Laboratory heeft David Trumper een indrukwekkend curriculum vitae achter zijn naam staan.

Dr. Trumper is gespecialiseerd in mechatronische precisiesystemen, magnetische levitatie voor bewegingscontrole op nanometerschaal en nieuwe aandrijvings- en detectieapparatuur. Wie tegenover hem zit, ziet een gedreven wetenschapper die minstens even enthousiast is over zijn vakgebied als zijn studenten. Dit jaar is de hoogleraar een van de sprekers op de Precisiebeurs. In dit artikel blikt Trumper vooruit op zijn lezing.

Mechatronica als basis

“Ik ben eigenlijk per ongeluk professor geworden”, steekt Trumper van wal. Tijdens zijn master Electrical Engineering en Computer Science aan het MIT heeft hij een bijbaan als onderwijsassistent. Het onderwijs spreekt hem aan en na twee jaar in de industrie keert hij terug naar het MIT om aan een PhD te beginnen. “Ik kwam terecht in een wereld met een eindeloze hoeveelheid aan fascinerende studieobjecten en in die wereld zit ik 32 jaar later nog steeds.”

Trumper heeft het zijn missie gemaakt jongeren te enthousiasmeren voor een carrière in de precisiemechatronica. Het tekort aan goed opgeleide mechatronici vindt hij zorgelijk. “We moeten ons realiseren dat het een belangrijk fundament is van alle apparaten die we dagelijks gebruiken. Ik zie steeds vaker dat studenten iets met programmeren of kunstmatige intelligentie willen doen. Die vakgebieden staan veel verder weg van de fundamentele aspecten. De vele uitdagingen waar we de wereld voor staat, vragen om de kennis van natuurkundige fenomenen. Neem de opslag en distributie van zonne-energie. Natuurkunde ligt ten grondslag aan al die systemen. Voor mij zijn de belangrijkste personen binnen grote bedrijven zoals ASML of Philips precisie-ingenieurs met een visie voor de toekomst.”

Creativiteit en samenwerken

Het brengt hem bij een tweede belangrijke les: creatief zijn en samenwerken. Juíst met experts uit andere vakgebieden. Zo helpt Trumper een hoogleraar bio-ingenieurswetenschappen bij het ontwerpen van een chip met menselijk orgaanweefsel. “Zij leert me hoe ik met mijn kennis kan bijdragen aan de biomedische wetenschap, een onderzoeksterrein waar ik in principe niks van weet. Ik denk echt dat we door samen te werken met verschillende disciplines zó veel meer kunnen dan alleen en dus ook echt kunnen bijdragen aan vooruitgang.”

Nederland: fietsland én mechatronicaland

Trumper kijkt uit naar zijn bezoek aan de Precisiebeurs. Niet in de laatste plaats omdat de lezing hem in Nederland brengt. Zijn carrière bracht hem er al vaak. “Het is een van mijn lievelingslanden. Ik bedoel, op elk willekeurig station kun je een fiets huren en je tussen de locals voegen. Daardoor voel ik me altijd snel thuis.”

De hoogleraar ziet Nederland als een van de belangrijkste landen als het om precisiemechatronica gaat. “De technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente en bedrijven als Philips en ASML maken dat Nederland een sterke propositie heeft.”

Zijn lezing wordt nuchter en down to earth. Hij is niet de man om de toekomst te voorspellen of over vage, grote ideeën te praten. “Ik wil specifieke lessen die ik in mijn carrière heb geleerd overbrengen aan de hand van concrete voorbeelden.” Events als de Precisiebeurs zijn onmisbaar, vindt Trumper.  “Soms breek je je hoofd al lange tijd over een probleem. Een simpel gesprek met anderen uit het vak onder het genot van een kop koffie of een biertje kan zoveel opleveren. Ook is het als wetenschapper heel waardevol dat bedrijven hun machines en producten tentoonstellen. Het is een van de momenten waarop je écht kunt zien hoe een systeem eigenlijk werkt. ”

In theorie zou Trumper dit jaar met pensioen kunnen, in de praktijk is de kans dat dat gaat gebeuren nihil. “Ik werk in het mooiste vakgebied dat er bestaat; het gros van de dagen voelt het alsof ik een leuk spel speel. Ik ben elke dag omringd met jonge mensen. What else would I need?”

De lezing van David Trumper vindt plaats op woensdag 16 november om 15.00 in de Paradezaal. Registreer uw gratis bezoek voor de Precisiebeurs via de onderstaande button.

Registreer uw gratis bezoek