positiecontrole met optische en inductieve encoder technologie thumb

Positiecontrole met optical en inductive encodertechnologie

Wil je nauwkeurig een positie of beweging meten? Voor jou als engineer is het een uitdaging om de juiste encoder te selecteren, die past bij jouw toepassing. Wordt het een optische, inductieve of toch misschien een magnetische encoder? Onze 10 selectievragen helpen jou bij de technologiekeuze.

Machines hebben vaak een ingebouwde encoder om posities en bewegingen te registreren en reguleren. In het verleden waren optical encoders erg kostbaar en inductive encoders aan de grote kant. Inmiddels zijn er compacte en lichte modellen beschikbaar.

Optical of inductive encoders?

Welk encodersysteem het beste bij jouw toepassing past, is afhankelijk van de gewenste meetresultaten, systeemeisen en omgevingsfactoren. En hoe nauwkeurig is nauwkeurig voor jou?

Accountmanager Sean Ram van Sentech heeft vaker dit soort vraagstukken opgelost. “Als eerste zoek ik uit wat voor type bedrijf het is, en in welke mate zij fijnmechanische assemblages kunnen realiseren. Kan de machine geproduceerd worden binnen toleranties van een tiende millimeter, een honderdste millimeter of een millimeter? Ook vraag ik naar het type machine en het toepassingsgebied. Zo heeft een landbouwmachine meestal geen extreem hoog nauwkeurige encoder nodig, maar daarentegen wel een vervuilingsongevoelige oplossing.” aldus Ram.

Samenwerken met leveranciers

Als het gaat om inductive encoders, kiest Sentech vaak voor POSIC, een spin-off van de Swiss Center for Electronics and Microtechnology. Hun encoders bestaan uit vlakke spoelen in een siliciumchip. Doordat alles in één behuizing zit, zijn de encoders erg compact en geschikt voor uiteenlopende toepassingen.

Voor nóg nauwkeurigere metingen, zijn er optische encoders. De Brabantse sensorintegrator werkt samen MircoE. Zij ontwikkelen optical sensoren met een resolutie tot wel 1,2 nanometer.
Wil jij meer weten over de integratie van positiesensoren? Op stand 144 demonstreert Sentech optical en inductive encoders. Meld je direct gratis aan.

Over de gastblogger: Sentech

Deze gastblog is geschreven door Sentech. Tijdens de Precisiebeurs delen zij technische kennis over deze encodersystemen, onder andere op stand 144 en tijdens de lezing op 13 november door Sietse Wouters van POSIC.

infographic vergelijk optical en inductive encoders 600px4