Hans Houdijk

Twintig jaar Precisiebeurs staat symbool voor de ontwikkeling van de technologie zelf

Hans Houdijk stond aan het begin van de Precisiebeurs en was er vanuit Mikrocentrum eindverantwoordelijk voor tussen 2004 en 2016. We kijken samen met hem naar het belang en de waarde van 20 jaar Precisiebeurs.

Voor de eerste editie van de Precisiebeurs een feit was, was Mikrocentrum al actief op het gebied van meettechniek, lasertechniek en optics - allemaal belangrijke aspecten binnen de precisietechnologie. “Daarnaast hadden we al ervaring opgebouwd met de Kunststoffenbeurs en CADCAM System”, herinnert Hans Houdijk zich. “Op een gegeven moment bedachten we ons dus dat het heel logisch zou zijn om ook rond precisietechnologie zo’n evenement te gaan organiseren.”

In 2000 werd de knoop daarover doorgehakt, zodat in het jaar erna daadwerkelijk de eerste Precisiebeurs kon plaatsvinden. “Omdat zo’n beurs nog niet bestond, was de acquisitie van exposanten een behoorlijke klus. Maar iedereen in de sector zag wel in dat we hiermee een belangrijke meerwaarde konden bieden. Met zo’n zestig exposanten hadden we daardoor een geweldige start.”

Opleiden, Ontmoeten en Ondernemen

Vanaf het begin hebben Houdijk en zijn collega’s ervoor gezorgd dat de Precisiebeurs meer was dan een ‘plat’ evenement. “Het gaat niet alleen maar om het verkopen van een product. Het gaat, zoals altijd bij Mikrocentrum, om opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dat betekende dat vanaf het begin ook ons congresprogramma een belangrijk onderdeel vormde. Net als de mogelijkheden om onderdeel te zijn, of te worden, van ons grote netwerk.”

Ook de selectie van deelnemers speelde daarbij altijd een belangrijke rol. “We hebben, afgezien misschien van de eerste jaren, altijd wel te maken gehad met een wachtlijst. Dat maakte het voor ons mogelijk een strenge selectie te hanteren van deelnemers. We willen natuurlijk voorkomen dat er branche-vreemde deelnemers hun opwachting maken. Dat zou de waarde van het geheel snel minder maken.”

Tegelijkertijd heeft de beurs altijd wel gezocht naar mogelijkheden om te groeien. Tot de 19e editie was dat telkens binnen de muren van NH Conference Center Koningshof in Veldhoven; vanaf dit jaar in de Brabanthallen in Den Bosch. “Koningshof heeft ons altijd heel goed geholpen, bijvoorbeeld ook in de jaren dat we een semi-permanente hal hebben toegevoegd om onze wensen waar te maken. Vanwege het coronavirus hadden we extra ruimte nodig om te voldoen aan de regelgeving van de Nederlandse overheid. Daarom hebben we de Precisiebeurs verplaatst naar de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Dit gaf ons ook de mogelijkheid om extra ruimte te creëren voor huidige en nieuwe exposanten."

Motion control, Mechatronica en Module bouw

Houdijk heeft door de jaren heen veel ontwikkelingen gezien en mogelijk gemaakt. “Om er daarvan een paar te noemen: van papier en fax zijn we naar volledig digitale processen gegaan. De universiteiten en hogescholen deden hun intrede, net als - heel belangrijk - het Big Science programma met onder meer CERN daarin. Er kwam een Vision paviljoen bij, de medische technologie deed zijn opwachting. Maar de meest fundamentele, onderliggende ontwikkeling heeft te maken met de verandering van aandacht: die ging van de losse onderdelen van ons speelveld naar een meer allesomvattende, gecombineerde benadering. Motion control en Mechatronica en Module bouw spelen inmiddels bij vrijwel alle deelnemers een belangrijke rol: dat zorgt voor een integratie van alle losse functies.”

Op de vraag of er één hoogtepunt is aan te wijzen moet Houdijk even nadenken. “Dan kies ik toch voor de allereerste editie. Toen we daar direct de waarde van de beurs lieten zien voor alle deelnemers en de bezoekers, inclusief de drukbezochte lezingen en presentaties, ja, toen wisten we het zeker: we hebben hier iets blijvends te pakken. En dat blijkt: zelfs na 20 edities groeien we nog door.”