Persbericht DSPE Nick Habraken wint Wim van der Hoek Award 2021 foto

Vijf nominaties voor Wim van der Hoek Award 2022

De jongste generatie werktuigbouwkundig ontwerpers wordt nog altijd geïnspireerd door de constructieprincipes van Wim van der Hoek. Daarvan getuigen de nominaties voor de Wim van der Hoek Award 2022.

De jury, onder voorzitterschap van DSPE-bestuurslid Jos Gunsing (MaromeTech), heeft vijf nominaties ontvangen voor studenten die in hun afstudeerwerk op aansprekende wijze bestaande of nieuwe constructieprincipes hebben toegepast. Ze zijn afkomstig van Avans Hogeschool in Breda, Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven, KU Leuven (België), TU Eindhoven en Universiteit Twente.

De prijs wordt donderdagmiddag 17 november voor de zeventiende keer uitgereikt in Den Bosch, op de Precisiebeurs.

Kandidaten

Roy Kelder (Universiteit Twente) – Active Vibration Isolation with an Active Stage

“Roy deed eerst een hbo-opleiding en had een technisch bijbaantje. Dankzij zijn brede opleiding en ervaring heeft hij theoretisch inzicht en analyses weten om te zetten in een functioneel en maakbaar ontwerp voor een actief trillingsisolatiesysteem met zeer gunstige dynamische eigenschappen. Als een van de weinige studenten leverde hij een ontwerp op waarmee onze werkplaatstechnicus meteen aan de slag kon, zonder het te moeten herontwerpen voor maakbaarheid. Roy heeft een hands-on mentaliteit, wat onder meer bleek uit het regelen (‘ritselen’) van een gratis uitbreiding van de interface voor onze real-time hardware. Met zijn voortvarende aanpak kon hij in zijn vlotte afstudeerperiode toch veel voor elkaar krijgen.”

Alexis Van Merris (KU Leuven) – Design of soft robotics based EDM tool clamping for hard-to-reach zone machining

“Alexis heeft de wetenschappelijke grenzen aangaande bewerkingsmachines verlegd. Hij ontwikkelde een revolutionair alternatief voor de rigide vonkelektrode die er bij Electro Discharge Machining (EDM) voor zorgt dat complexe onderdelen uit meerdere delen moeten worden geassembleerd, met alle nadelen van dien. Zijn actief-buigbare toolhouder maakt het mogelijk om via EDM materiaal te verwijderen uit moeilijk-bereikbare zones. De toepassing van zachte-roboticatechnologie in het domein van de bewerkingsmachines is allesbehalve triviaal, en kan volledig toegeschreven worden aan Alexis’ creativiteit. Hij heeft dit concept uitgedacht én een prototype systeem gerealiseerd. Zijn werk is van zeer hoge kwaliteit en combineert een uitmuntend analytisch vermogen met een voortreffelijk praktisch inzicht.”

Julia Poelman (Avans Hogeschool) – Project Rapid Stop: Ontwerprapport over de ontwikkeling van een botsing detectiesysteem voor handlingrobots

“Julia heeft haar afstudeerproject zeer professioneel uitgevoerd en door haar ontwapenende houding veel voor elkaar gekregen. Daarnaast zoekt ze de inhoudelijke diepgang, onderzoekt met een kritische blik en blijft spitten totdat het goed is. Ze heeft zich in een brede opdracht nieuwe theorie eigen gemaakt en actief uitgedaagd de praktische/experimentele uitwerking te zoeken. Zo heeft ze een in praktisch en theoretisch opzicht erg mooi stuk werk afgeleverd, technisch zeer goed met oog voor detail. Door de praktische kant is de validatie erg sterk en daarmee de waarde van het eindresultaat.”

Jeroen Raijmann (Fontys Hogeschool Engineering) – An integrated 3D printed mounting system for optical elements that will reduce the alignment time of the light path within the ARINNA

“Jeroen heeft een monolithisch instelmechanisme gemaakt voor in een interferometer, waarbij het van belang was dat er geen parasitaire bewegingen zijn. Hij heeft een in metaal te printen ontwerp gemaakt en daarbij twee concepten van flexibele mechanismes toegepast die hij in serie heeft gezet. Het ene mechanisme is een lineairgeleiding met compensatie voor de parasitaire beweging ten gevolge van verkorting voor de translatie. Het andere mechanisme is gebaseerd op de zogeheten tetra spherical flexure joint, waarbij drie rotaties rond een punt kunnen worden ingesteld. Jeroen heeft erg gestructureerd gewerkt en een grondige literatuurstudie uitgevoerd op het gebied van flexibele mechanismen en 3D-metaalprinten. Hij is sociaal, proactief en heeft een sterke intrinsieke motivatie.”

Dennis Struver (TU Eindhoven) – Design of a voice coil actuated active vibration isolator for cryogenic conditions

“Dennis heeft onderzoek gedaan aan een spreekspoel-geactueerd trillingsisolatiesysteem voor mogelijke toepassing onder cryogene omstandigheden. Dit betreft een van de oplossingen om de Einstein Telescope voor detectie van zwaartekrachtgolven een sterk verbeterde gevoeligheid te geven. Commercieel verkrijgbare cryokoelers produceren ruis. Daarvoor maakte Dennis een zeer elegant ontwerp van een cryogene actieve trillingsisolator en realiseerde die ook grotendeels. Hij heeft laten zien perfect in staat te zijn om met een innovatief mechanisch en mechatronisch ontwerp te komen, inclusief regeling, en dit te analyseren op kritische aspecten. Hij heeft een groot inventief en analytisch vermogen en werkt zeer zelfstandig, hoewel hij ook mensen weet te benaderen voor relevante input.”

De Wim van der Hoek Award – ook wel Constructeursprijs genoemd – werd in 2006 ingesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van nestor in de constructieprincipes Wim van der Hoek. De prijs is bedoeld om het vak van ontwerpen van werktuigbouwkundige constructies extra onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Aan deze prijs zijn verbonden een oorkonde, een trofee gemaakt door de Leidse instrumentmakers School en een geldbedrag gesponsord door instituut EAISI van de TU Eindhoven.

De Wim van der Hoek Award wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en de hogescholen in Nederland en België. Criteria bij de beoordeling van de afstudeerverslagen zijn kwaliteit van het ontwerp, onderbouwing en innovativiteit, alsmede de geschiktheid voor gebruik in het onderwijs in de constructieprincipes.