Young talent 1200x628

Young Talent Cross Selling 2019

Mikrocentrum biedt tijdens de Precisiebeurs een podium aan jong talent en hun jonge technologieprojecten. Afgestudeerden, promovendi en start-ups pitchen hun beste projecten. U vindt meer informatie over de bijbehorende posterpresentatie in de Brabantzaal tijdens de beurs. De beste pitch wint een prijs en 250 euro.

De jury bestaat uit:

  • Hoogleraar microsysteemtechnologie Erik Puik
  • Dr. Andrei Anisimov Structural Integrity & Composites (SI&C) Aerospace NDT
  • 2 mysterieuze gasten in het publiek

Technologie helpt ontwikkelingslanden

Sebastiaan Bouwers
Bedrijf: Larsen & Buhl
Opleiding: Research Instrumentmaker (LiS)

Wereldwijd hebben 2 miljard mensen geen toegang tot chirurgische zorg. In ontwikkelingslanden zijn operaties te duur en vaak onveilig. Om deze mensen beter te kunnen helpen is een stroomversnelling nodig in deze ontwikkeling. Stuurbare en steriliseerbare instrumenten voor deze landen zijn dus van groot belang: iedereen heeft namelijk recht op een gezond lichaam.


DSC-instrumentatie voor volumetrische polymeeranalyse in plasticrecycling

Nigel Visser
Bedrijf: UvA & VU
Opleiding: Master Advanced Matter and Energy Physics & Master Entrepreneurship

De huidige recycling industrie loopt aan tegen het ontbreken van een gepaste kwaliteitsbepaling voor grote monsters polymeren. Onze bulk Differential Scanning Calorimetry (DSC) methode identificeert en karakteriseert grote polymeer samples voor de verbetering van recycling kwaliteit. Dit zorgt voor een toename in high end producten gemaakt van gerecycled materiaal.

Project AerGo

Julian Kupski
Bedrijf: Airborne
Opleiding: Technical University Delft, Aerospace Engineering

We zijn tot het uiterste gegaan om het lichtste en groenste vliegtuig ter wereld te creëren.  .

UnIversity Racing Eindhoven

Tom Oosterholt
Opleiding: TU Eindhoven, Applied Physics

University Racing Eindhoven (URE) is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven dat ieder jaar een volledig elektrische formule-stijl race auto bouwt. Met deze raceauto doet hetteam mee in de Formula Student competitie, de ‘s werelds grootste studenten ontwerpwedstrijd.

Ontwerp van een supergeleidende magneetplaat

ir. H.B. Koolmees (Bart)
Bedrijf: ASML
Opleiding: TU Eindhoven, Mechanical Engineering

Vlakke motoren worden momenteel gebruikt in lithografiemachines voor de productie van geïntegreerde schakelingen en bepalen gedeeltelijk de productiviteit. Een vlakke motor zorgt voor controle in 6 vrijheidsgraden voor magnetische levitatie en activering. De velddichtheidsgrootte bepaalt de maximale kracht en wordt beperkt door de keuze van magnetisch materiaal. Een supergeleidende magneetplaat is ontworpen om het verbeterpotentieel te onderzoeken.

Modelgebaseerd ontwerp in de vroege ontwerpfase

Tim Wilschut
Bedrijf: TU/e High Tech Systems Center
Opleiding: TU Eindhoven, Mechanical Engineering

Ratio Computer Aided Systems Engineering B.V. is een start-up die tools voor systeemarchitectuurmodellering, visualisatie en analyse ontwikkelt. Bij Ratio willen we de kloof overbruggen tussen requirements engineering en systeemarchitectuur zodat ingenieurs in de vroege ontwerpfase van document-gestuurd naar model-gestuurd ontwerp kunnen overschakelen.

 


Productie van keramische additieven:
proces modellering & controle

Thomas Hafkamp
Bedrijf: TU/e High Tech Systems Center
Opleiding: TU Eindhoven

Additieve productie (AM) van technisch keramiek door vat-fotopolymerisatie (stereolithografie) is met succes gebruikt om functionele onderdelen te fabriceren. De huidige keramische AM-apparatuur mist echter een consistente onderdeelkwaliteit, productiviteit en schaalbaarheid. Onze visie is dat het integreren van closed-loop besturingssystemen in de AM-machine de kwaliteit van het onderdeel zal verbeteren. Daartoe definieerde het AMSYSTEMS Center een multidisciplinair onderzoeksprogramma, waarbij beide belangrijke processtappen in de laag-voor-laag cyclus met drie promovendi werden aangepakt. In de stap van het opnieuw coaten wordt een laag van ~ 50 [urn] van fotohardbare hars afgezet. In de fotopolymerisatiestap wordt de hars gestold door te belichten met een UV-lichtbron volgens de dwarsdoorsnedegeometrie van het onderdeel.

Cri/oFlex®, high density microwave cabling for Quantum Computers

Wouter Bos
Bedrijf: Delft Circuits
Opleiding: TU Delft, Applied Physics

Anticiperend op de schaalvergroting van de huidige kwantumcomputingtechnologieën, Delft Circuits ontwikelt speciale, flexibele kabels met hoge dichtheid voor hoogfrequente microgolfsignalen in cryogene omgevingen. Hiermee willen we de bekabelingsuitdaging oplossen die een cruciaal knelpunt voor de toekomst van quantum computing zal blijken te zijn.

Human Power Team: Velox

Valerie van den Broek
Bedrijf: Human Power Team
Opleiding: TU Delft & Vrije Universiteit Amsterdam

Het Human Power Team is een studenten team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. We ontwerpen en produceren een extreem aerodynamische ligfiets genaamd de VeloX. Naast het produceren van deze fiets selecteren, coachen en trainen wij onze eigen atleten. Zij zullen namens het Human Power Team het snelheidsrecord fietsen te breken.

Ontwerp van een thermisch geactiveerd objectief lens focus systeem

Paul van den Hoogenhof
Bedrijf: NTS Group
Opleiding: TU Eindhoven

“In zijn werk aan een lensfocus-systeem heeft Paul zijn competentie getoond in het mechanisch ontwerp voor nanometer-nauwkeurige positionering, alsook op een breder niveau in volledig systeemontwerp en -integratie. Daartoe combineerde hij analytische modellering, simulaties en experimentele verificatie. Naast een ontwerp dat beter aansluit bij het gewenste werkbereik van het bestaande systeem, heeft Paul veelbelovende stappen gezet voor het maken en regelen van relatief snelle thermische aandrijvingen die een zeer nauwkeurige en stabiele positionering mogelijk maken. Hij demonstreerde goede analytische vaardigheden en het vermogen om zijn kennis praktisch toe te passen op verschillende gebieden in een industriële omgeving.” Daarom is hij dit jaar genomineerd voor de Wim van der Hoek Award 2019. Op 14 november om 16.15 uur wordt de winnaar bekend gemaakt op de beursvloer bij de informatiebalie van het Mikrocentrum.

Hybride rechtgeleiding – Een revolutie in translatie voor de ultrahoogvacuümbranche

Dominic Scheffers
Bedrijf: Ceratec
Opleiding: Fontys Hogeschool Engineering

“Dominic heeft zich in zeer korte tijd het voor hem relatief onbekende terrein van ontwerpen met keramiek eigen gemaakt en een werkend prototype van een hybride rechtgeleiding weten te realiseren. Zo heeft hij aangetoond dat zijn ontwerp goed functioneert en voldoet aan de eis dat eenvoudig de juiste voorspanning is aan te brengen. Tevens vertoonde de hybride rechtgeleiding een veel lagere rolweerstand dan de bestaande keramische rechtgeleiding en was die stiller. Eerst heeft Dominic een grondige analyse gemaakt van de oorzaken van rolweerstand in de huidige v-groef rechtgeleiding. De uitkomsten daarvan heeft hij verwerkt in een creatief ontwerp, dat een van de belangrijkste bronnen van rolweerstand elimineert. Het basisprincipe voor zijn ontwerp van een rechtgeleiding was helemaal nieuw en niet bekend uit de boeken van Koster en Soemers. Hij heeft duidelijk gerapporteerd en een heldere mondelinge presentatie gegeven, waarbij hij het werkende prototype kon demonstreren.”
Daarom is hij dit jaar genomineerd voor de Wim van der Hoek Award 2019. Op 14 november om 16.15 uur wordt de winnaar bekend gemaakt op de beursvloer bij de informatiebalie van het Mikrocentrum.

Buigmechanisme met verhoogde dynamische prestaties door overbelemmering met visco-elastisch materiaal

Sven Klein Avink
Opleiding: Universiteit Twente

“Sven heeft aangetoond een multidisciplinaire en enthousiaste student te zijn door een goed begrip van ontwerpprincipes en numerieke analyse te combineren met een actieve verkenning van het gebied van de rubbertechnologie. Hij bestudeerde een manier om de grenzen te verleggen die worden opgelegd door het veelgebruikte principe van exact bepaald ontwerpen. Daartoe ontwikkelde hij een visco-elastisch materiaal en demonstreerde hij in een zelfontworpen opstelling hoe dat kan worden gebruikt om een buigmechanisme te ‘overbelasten’ zonder het gebruikelijke daaraan verbonden nadeel, d.w.z. een gevoeligheid voor fouten in de uitlijning (assemblagetoleranties). Het werk van Sven heeft de potentie om te leiden tot een nieuw ontwerpprincipe waarin een op maat gemaakt visco-elastisch materiaal wordt gebruikt om het beste van beide werelden te combineren, van exact bepaald en overbepaald ontwerpen, respectievelijk.” Daarom is hij dit jaar genomineerd voor de Wim van der Hoek Award 2019. Op 14 november om 16.15 uur wordt de winnaar bekend gemaakt op de beursvloer bij de informatiebalie van het Mikrocentrum.

 

Procesvalidatie verspanende bewerkingen medische precisieonderdelen

Bryan Slomp en Gerko Wilkens
Bedrijf: Witec
Opleiding: Hanzehogeschool Groningen, Werktuigbouwkunde

Witec ontwikkelt en vervaardigt onder andere diverse Medical Class III producten. Deze producten bevatten precisieonderdelen voor diverse toepassingen in het menselijk lichaam en worden doormiddel van verspaningstechnologie uit verschillende materialen vervaardigd. Hoe kunnen deze verspaningsprocessen voor de brede range aan gepersonaliseerde producten zo eenvoudig mogelijk conform ISO 13485 worden gevalideerd?

Deeltjesbesmetting Oplossing voor hightech apparatuur en substraten

M.R. Homayoun 
Bedrijf: VDL Enabling Technologies Group, Technology & Dev.
Opleiding: TU Eindhoven

De opbrengst en de productiekosten in hightechapparatuur zijn rechtstreeks afhankelijk van de dichtheid van defecten die worden veroorzaakt door de aanwezigheid van verontreiniging. Daarom kan deeltjesvervuiling direct de nauwkeurigheid en productiviteit van hightech-apparatuur beïnvloeden door een matrijs te doden of door de reinigingskosten te introduceren. Bijgevolg kan een dieper inzicht in het proces waarin deeltjesverontreiniging wordt gegenereerd, de ontwerpers en fabrikanten van apparatuur mogelijk in staat stellen om voldoende reinheid in de voor contaminatie gevoelige apparatuur te garanderen.

Sub-micron Nauwkeurige optische vezeluitlijning voor fotonische toepassingen

Matthijs van Gastel
Opleiding: TU Eindhoven

Het uitlijnen en fixeren van meerdere single-mode optische vezels op fotonische geïntegreerde schakelingen is momenteel een uitdagende, dure en tijdrovende taak. In dit werk wordt een nieuw concept gepresenteerd voor een sub-micrometer nauwkeurige multivezelarray waar vezels actief worden uitgelijnd ten opzichte van elkaar en gefixeerd op een drager met behulp van UV-uithardbare lijm.

 

Stratos IV – Delft Aerospace Rocket Engineering

Ahmed Alazzawy
Opleiding: Delft Aerospace Rocket Engineering

Reaching Space is de ultieme ambitie van een student-raketteam. Met het bereiken van Space zullen we het Europese en Wereldwijde Amateur Rocketry Altitude Record voor DARE terugwinnen en ons in de geschiedenisboeken plaatsen als het eerste studententeam en de eerste Nederlandse raket ooit die de ruimte bereikte!

Het ontwerpen van een lichtgewicht raket.

Laurens Goverde
Bedrijf: Inholland Composite
Opleiding: Luchtvaarttechnologie Hogeschool Inholland Delft

Aquilo is een studenten team van de opleiding luchtvaarttechnologie. Het doel is om aan de hand van lichtgewicht composieten en nieuwe technieken zoals 3D-printen, een lichtgewicht raket te ontwerpen, bouwen en lanceren.

De toekomst van persoonlijk en zwaar luchttransport

Jorrit van Berkom
Bedrijf: Silverwing

Silverwing is een student-startup van de TU Delft die autonome, elektrische UAV's ontwikkelt met een zwaar laadvermogen, waarvan de eerste een laadvermogen van 90 kg kan dragen over 60 km. Het heeft opmerkelijk succes behaald in de Boeing GoFly-competitie, waarin het nu behoort tot de laatste 5 deelnemers uit 700 initiële teams.

 

Wat voor ons ligt?

Chimène Visser
Bedrijf: Apollo
Opleiding: InHolland Delft

Terwijl de wereld weggaat van fossiele brandstoffen. Het is niet meer dan terecht dat Apollo ook deze sprong vooruit maakt. Omdat we de afgelopen 7 jaar een ICE-voertuig hebben gerund, hebben we besloten over te schakelen op elektrisch. Niet alleen Apollo de toekomst inluiden, maar ook een nieuwe spannende uitdaging met zich meebrengen. Een uitdaging waar wij Apollo van zullen gedijen. Elektrisch gaan betekent niet alleen dat we met de tijd meegaan. Maar we kunnen ook ons ​​steentje bijdragen aan het milieu en de duurzaamheid ervan. “