53337731593 96f1125012 k

Precisiebeurs: netwerk en kennisdeling onmisbaar voor koplopers in hightech

Professionals op het gebied van precisietechnologie in de hightech- en maakindustrie kwamen bij elkaar op de 22ste editie van de Precisiebeurs. Twee dagen lang toonden zij hun nieuwe producten, verbreden hun netwerk en deelden kennis.

De Precisiebeurs is een mooie gelegenheid voor bedrijven om hun nieuwste technologieën en producten te laten zien en daarmee nieuwe contacten te leggen. KUK Wijdeven toonde het allerkleinste spoeltje ter wereld, zo dun als een mensenhaar. Bezoekers moesten het onder een microscoop bekijken, want met het blote oog is het bijna niet te zien. Een spoeltje is een elektrische component gevormd door een draadspiraal. Maar wat heb je daaraan? Het product is met name in de gezondheidszorg van belang. Zo zit dit allerkleinste model bijvoorbeeld in een katheter. Hoe kleiner de onderdelen, des te minder vervelend het is voor patiënten. “Er is steeds meer vraag naar nanotechnologie vanuit de medische sector. Vooral omdat het dan in het lichaam gebruikt kan worden”, zegt Paul Pruss, Sales & Marketing Manager bij KUK Wijdeven. Zo kunnen kleine spoeltjes ook ingezet worden om te kijken of de sondevoeding van een premature baby goed in de maag zit of om de insulinepomp van patiënten met suikerziekte te regelen.

Netwerken en kennis delen

Voor veel deelnemers is de Precisiebeurs een jaarlijkse netwerkbijeenkomst om klanten, (toe)leveranciers en zelfs concurrenten te spreken. “Naast een vakbeurs is het voor veel mensen ook een ‘feestje’ waarop ze jaarlijks samenkomen met de hele waardeketen”, zegt Bart Kooijmans, programmamanager van de Precisiebeurs bij Mikrocentrum. Naast bedrijven zijn ook verschillende grote kennisinstituten zoals TNO en alle relevante brancheverenigingen vertegenwoordigd op de beurs. Bezoekers hebben de mogelijkheid om nieuwe kennis op te doen door een uitgebreid lezingenprogramma. De sprekers zijn ook exposanten waardoor mensen later nog met elkaar verder kunnen praten. Kooijmans: “De combinatie van die elementen zorgt voor een fijne sfeer op de beurs. Het netwerkelement is daarbij erg belangrijk.”

Additive manufacturing

Dit jaar zijn additive manufacturing (AM) en reinheidseisen voor de hightech belangrijke onderdelen op de Precisiebeurs. Zo moeten onderdelen van ASML-machines aan strenge eisen voldoen. Met andere woorden; deze moeten super schoon zijn. Kooijmans: “Die eisen zijn de laatste jaren sterk in ontwikkeling, het is voor veel bedrijven dus nog vrij nieuw. Op de beurs kunnen mensen de laatste ontwikkelingen met elkaar delen en nieuwe kennis opdoen tijdens de lezingen.” Ook het toepassen van additive manufacturing is een redelijk nieuw onderdeel in de hightech. Er was op de beurs een plein ingericht rondom additive manufacturing waar bezoekers de nieuwste ontwikkelingen konden volgen. “De technologie is al langere tijd beschikbaar, maar het is pas sinds kort mogelijk om heel nauwkeurig te werken. En die nauwkeurigheid is essentieel om de technologie toe te kunnen passen in de hightech.”

Ook de energietransitie is een belangrijk thema. Zo presenteren Pieter Poels, mechanical lead engineer bij MTA Group en Berend van der Grinten, director of product development bij VSParticles een methode om het metaal irridium op grotere schaal in te zetten in de energietransitie. Deze metaalsoort is onmisbaar bij de productie van groene waterstof. Het tekort aan irridium zorgt er mede voor dat we in Europa op dit moment niet op grote schaal groene waterstof kunnen maken. Zo vertellen zij tijdens hun lezing. VSParticles heeft een methode bedacht om irridium te maken en MTA Group helpt bij het opschalen van de productie. Zo versterken de bedrijven elkaar en dragen ze samen bij aan het versnellen van de energietransitie.

Onderwijs onmisbaar

Op de Precisiebeurs is naast de industrie ook het onderwijs goed vertegenwoordigd. Het gaat dan zowel om universiteiten als om hogescholen en mbo’s. “Zij leiden de techneuten van de toekomst op. Het is belangrijk dat het contact tussen de opleiders en de industrie goed is”, stelt Bart Kooijmans. Dat ziet ook Roel Brouwers, docent aan de Leidse instrumentmakers School (LiS). Dit is een mbo-opleiding waar studenten leren om fijnmechanische instrumenten te ontwerpen, maken en testen. Deze instrumenten worden bijvoorbeeld gebruikt bij wetenschappelijk onderzoek. “Onze studenten zijn erg enthousiast omdat ze echt iets kunnen maken. Aan het eind van een project heb je echt een resultaat in je handen”, zegt Brouwers daarover. De school probeert niet alleen scholieren van het vmbo maar ook van de havo en het vwo aan te trekken. Brouwers volgde de opleiding zelf ook. “Het is gewoon erg leuk om op deze manier iets bij te kunnen dragen. En deze werkzaamheden zijn hard nodig in de industrie en de wetenschap.”

Een podium voor jong talent

Jong talent enthousiast maken voor de technische wereld is een belangrijk onderdeel voor de industrie op dit moment, zeker gezien de huidige personeelstekorten. Zo was er een speciale arena voor Young Talents waar studententeams van verschillende universiteiten en hogescholen hun projecten konden presenteren. Bijvoorbeeld de waterstof raceauto van Team Forze, de Formule 1 raceauto van URE Eindhoven en de raceauto van TU Delft (Star Delft) waren hier te zien.

De acht studententeams pitchten hun ideeën aan het publiek. Uiteindelijk reikte Mikrocentrum de Young Talent Award uit aan Project March. Dit studententeam van de TU Delft maakte indruk op de jury met hun exoskelet om mensen met een dwarslaesie te ondersteunen. De runner-up award vanuit Wevolver ging naar Team POLAR. Het Eindhovense studententeam maakt een rover die metingen kan doen in onbegaanbare poolgebieden. Dit geeft nauwkeurig inzicht in de status van onze poolkappen, waardoor doelgerichtere oplossingen kunnen worden gevonden.

De prijzen zijn belangrijk, maar de contacten die de studenten daarmee opdoen zijn misschien nog wel belangrijker. Kooijmans: “We proberen de studenten te koppelen aan de bedrijven. De exposanten kunnen hier jong talent vinden en zij krijgen de nieuwste ontwikkelingen van de studenten mee. Daarnaast kunnen de studenten hun plannen laten zien en eventueel sponsors voor hun projecten aantrekken. Een heel interessante wisselwerking.”

Precisiebeurs 2024 

In 2024 organiseert Mikrocentrum de volgende editie van de Precisiebeurs op 13 en 14 november, wederom in de Brabanthallen. Deze aankomende editie wordt uitgebreid met het International Precision Conference op 12 november bij Mikrocentrum in Veldhoven. Deze conference fungeert als opmaat naar de Precisiebeurs 2024 om internationale samenwerking en kennisdeling te bevorderen. De sector moet namelijk voldoen aan internationale netwerken om mondiaal spelende uitdagingen, waar hightech een oplossing voor kan bieden, aan te gaan.