Clean Event 2022 Mikrocentrum v2

Precisiereiniging is het resultaat van een goede procesbeheersing

Hebben we de grenzen van cleanliness in de maakindustrie bereikt, nu ASML voor hoogvacuüm delen als hoogste reinheidsniveau Grade 1 eist? Nee en daarom zal cleaning nog belangrijker worden in het volledige proces van design tot en met productie. Clean 2022 op 17 mei in Veldhoven verbind de gehele waardeketen van industriële reinheid.

We hebben nog lang niet het eindpunt van de alsmaar strengere reinheidseisen in de hightechindustrie hebben bereikt. Zolang de chips kleiner worden, zullen de machineonderdelen schoner moeten zijn. Dat blijft een wedloop. Ook in andere sectoren, bijvoorbeeld de medische industrie.

Technologie verandert

In ORK1 klasse mag bijvoorbeeld nog maar 1 deeltje van 0,1 µm aanwezig zijn. Hein Verschuuren, directeur van Unicorn Industrial Cleaning Solutions, maakt dit duidelijk door een vergelijking te maken met het aantal auto’s in een gebied zo groot als Nederland, midden Duitsland, Noord-Frankrijk en België. Volgens ORK1 klasse mag in dit gebied dan één auto staan. Hein Verschuuren heeft industriële reiniging de laatste jaren zien veranderen. Voor een paar jaar terug was reinigen nog een ondergeschoven kindje in de hightech- en maakindustrie. Nu zien veel bedrijven en OEM’ers in dat high precision cleaning geen eindstap in het proces is, maar het resultaat van weloverwogen stappen in het totale productieproces.

De uitdagingen van steeds schonere producten

Bij ASML wordt gesproken over Grades maar de uitdagingen van extreem schone producten strekken zich verder dan alleen bij ASML. Denk aan partijen als Thermo Fisher Scientific en Zeiss. Deze eisen liggen op een dusdanig hoog niveau, dat dit in de praktijk een stevige uitdaging is. Voor high precision cleaning is het hele proces bepalend. Daarvan raken steeds meer bedrijven doordrongen. Cleanliness op dit niveau begint bij het design. Maar het betekent ook werkstukken tussentijds reinigen. Of in elk geval nat bewaren tot aan de volgende stap in het proces, iets dat vaker gaat gebeuren. Als u aan het begin van het proces onderdelen laat opdrogen als ze van de bewerkingsmachine komen, kan dat tot vlekvorming leiden die u niet meer kunt verwijderen. Of als u de verkeerde combinatie van koelsmeermiddelen en zepen gebruikt, heeft u problemen aan het eind van de rit.

Effect op toeleverketens

De hogere eisen gaan voor veranderingen in de toeleverketens zorgen. Ralph Bergshoef, Directeur van FenS BV ziet twee fundamentele veranderingen in de manier waarop reiniging in de metaalindustrie wordt ingevuld. De eerste is dat de reinheid van fijnmechanische onderdelen veel meer dan tot nog toe gemonitord zal worden door het hele productieproces heen. Er komt meer nadruk te liggen op kwaliteitsbewaking en procescontrole bij de bedrijven in de hele toeleverketen, ook bij Tier 3 en 4 toeleveranciers. De tweede verandering is dat voor elke productiestap een passende en uiteindelijk gedefinieerde reiniging geëist zal worden. “Niet alle vervuiling is goed of in zijn geheel te verwijderen. Daarom denken wij dat in elke productiestap een passende reiniging nodig is. Alles moet gericht zijn op het realiseren van het juiste eindresultaat”, zegt Ralph Bergshoef. Dit vergt discipline, zeker van verspaners die tot nog toe geen focus op reiniging hebben en dit overlaten aan de Tier 1 toeleverancier waarvoor ze werken. Dit betekent ook maatwerk qua reinigingsoplossing. Een one-size-fits-all recept bestaat niet in precisiereiniging.

Precisiereiniging is geen truc

Kennis over het reinigingsproces is nog steeds in ontwikkeling. “Precisiereiniging is geen truc, maar vergt kennis van wat er in het proces gebeurt”, merken de reinigingsspecialisten op. Daarom is Clean 2022 een niet te missen evenement. “Clean is geen beurs waar je naar toe gaat om machines te zien. Het is een kennisevent dat je bezoekt om kennis te vergaren, zowel basiskennis over wat precisiereiniging is als specialistische expertise. Je bezoekt Clean om mensen uit dezelfde business te ontmoeten. Kennis delen is kennis vermenigvuldigen.”

Unicorn ICS en FenS BV zijn de hoofdsponsors van Clean 2022. Clean 2022 vindt plaats op 17 mei bij NH Conference Centre in Veldhoven. Meld direct gratis aan.