YoungTalentProgram PB

Autonome drones en gloednieuwe ‘zintuigen’: Techtalent op het podium tijdens de Precisiebeurs

De Brainportregio staat bekend om techgiganten als ASML, maar juist ook om het aanstormend talent dat in de regio aanwezig is. Op 16 en 17 november vindt de Precisiebeurs plaats, waar de hightech maakindustrie bij elkaar komt. Mikrocentrum biedt daar middels het Young Talent Program jong talent en hun startende technologieprojecten een podium. “Het begon als een hobbyproject, maar intussen zijn we een volwaardige start-up op zoek naar klanten en investeerders”, zegt Sieuwe Elferink, die namens studententeam MultiRotorResearch (MRR) zijn innovatie komt pitchen op de beurs.

“De hightech maakindustrie heeft te kampen met een groot personeelstekort. Het is dus heel belangrijk om jong talent aan bedrijven te introduceren en ervoor te zorgen dat dit aanstormend talent op de juiste plek terecht komt”, zegt Merel Hartman, Ecosysteem Manager bij Mikrocentrum. Afgestudeerden, promovendi en start-ups pitchen hun beste projecten op de beurs. Bedrijven en bezoekers kunnen zich zo snel en efficiënt informeren over baanbrekende technologische projecten. “Bedrijven krijgen de kans om toekomstige werknemers en partners te spotten en jongeren leren hun power(soft)-skills verder te ontwikkelen en contacten op te doen.”

Boost Your Talent Award

Het Young Talent Program bestaat uit meerdere awards. Een daarvan is de Boost Your Talent Award, die Mikrocentrum samen met ingenieursvereniging KIVI uitreikt. Start-ups en studententeams sturen van tevoren een 30 seconden durende pitch op en houden op de dag zelf een pitch van drie minuten lang. Een jury bestaande uit onder andere Bert-jan Woertman en Richards Hulskes, bepaalt wie uiteindelijk de grote winnaars zijn. Er wordt onder meer gekeken naar aspecten als design en onderbouwing van de aangedragen innovatie.

De winnaar van deze award ontvangt een opleidingsbudget ter waarde van 5000 euro en tevens een budget voor een marketingcampagne via Wevolver, ook ter waarde van 5000 euro. In 2021 viel onder meer Jette Bloemberg van de TU Delft in de prijzen. Zij ontwikkelt een speciale naald voor prostaatinterventies.

Wim van de Hoek Award

Een tweede award, De Wim van de hoek Award, wordt door de DSPE georganiseerd. Dit is een brancheorganisatie voor precisie-ingenieurs. Daarbij worden de kandidaten door hun docenten aangedragen. De award gaat uit naar een afstudeerproject van studenten van diverse universiteiten in Nederland en België.

Connecties

“Vorig jaar heb ik de tweede editie mee mogen maken van het programma en het viel me op dat het publiek direct na de pitches in gesprek ging met het jonge talent om afspraken te maken”, vervolgt Hartman. “Het is mooi om te zien dat er daadwerkelijk connecties ontstaan tussen de jongeren en het bedrijfsleven.”

“Daarnaast is het ook heel tof om te zien hoe de jongeren uit hun comfortzone stappen en groeien in het presenteren van hun ideeën. Vorig jaar stond bijvoorbeeld team HART nog peentjes te zweten op het podium en dit jaar zetten ze de stap om toch weer mee te doen. Ik kijk erg uit naar alle nieuwe innovaties en ideeën van dit jaar.”

Slimme, autonome drones

Sieuwe Elferink is een 22-jarige student Technische Informatica aan Fontys Hogeschool in Eindhoven. Hij neemt deel aan het Young Talent Program op de Precisiebeurs en komt er vertellen over zijn studententeam MultiRotorResearch (MRR). Het team richt zich op de ontwikkeling van slimme, autonome drones die menselijk vlieggedrag kunnen aanleren om zo nog beter te kunnen vliegen in lastige omstandigheden, wat van pas komt bij onder meer brug- of landbouwinspecties. 

“Vanaf jonge leeftijd ben ik al bezig met robotica”, blikt hij terug. “Toen ik twaalf was had ik van mijn quad een zelfrijdend voertuig gemaakt. Ik gebruikte daarvoor een techniek gebaseerd op kunstmatige intelligentie, wat de quatt in staat stelt om menselijk rijgedrag aan te leren. Dat werkte verrassend goed en ik bedacht me dat ik daar meer mee wilde doen. Uiteindelijk ben ik me gaan focussen op autonome drones. Wat begon als een hobbyproject is uitgegroeid tot een volwaardig studententeam. Er is veel interesse van potentiële klanten, we hebben subsidies binnengehaald en zijn in gesprek met meerdere investeerders.”

Naast het geven van een pitch, staat het team ook met een eigen stand op de Precisiebeurs. Door middel van beeldmateriaal demonstreren zij hoe de autonome drone precies werkt. “We willen onszelf kenbaar maken aan andere bedrijven op de beurs. Een van de belangrijkste dingen bij het opstarten van een bedrijf is mensen leren kennen die je verder kunnen helpen. Je kunt nog zo’n goed idee hebben, maar als niemand van je bestaan afweet dan kom je niet ver.” Het team werkt intussen al samen met twee partijen: een dronefabrikant en een partij gericht op analysesoftware voor de landbouwsector. “Maar we voegen graag meer partners aan ons lijstje toe. Zo willen we ons in de toekomst ook gaan focussen op infrastructuur inspecties. We hopen op de beurs nieuwe potentiële partners te ontmoeten.”

Gloednieuwe ‘zintuigen’

Ook Gijs Horsten, een 21-jarige ICT-student aan de Fontys Hogeschool (en binnenkort tevens student aan de TU Eindhoven), doet mee aan het programma. Horsten maakt deel uit van de TU/e start-up team HART, dat gebruik maakt van 'human augmentation' om nieuwe ‘zintuigen’ te ontwikkelen. De eerste stap was een mouw waarmee men trillingen op de huid kan voelen en kan interpreteren als patronen. Intussen werkt het team aan een nieuwe prototype: een compacte vervolgversie van de eerste mouw die verder doorontwikkeld is.

“Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden door slechtzienden. Door middel van de mouw kunnen zij informatie tot zich nemen die ze normaal niet binnenkrijgen. Ook zijn we aan het kijken naar andere toepassingen. Ik zelf ben bijvoorbeeld aan het onderzoeken hoe we ons concept kunnen toepassen in de gamewereld. De mogelijkheden zijn eindeloos. We zijn tevreden, zolang we maar een grote maatschappelijke impact kunnen maken.”

Ook HART hoopt zich op de Precisiebeurs kenbaar te maken aan de buitenwereld. “Exposure is altijd goed. We gaan mensen er laten zien wat we kunnen en proberen hun interesse op te wekken. Voor mij gaat dit de eerste keer zijn dat ik een pitch doe. Dat is best spannend, maar ook leerzaam. Ik ga een en ander vertellen over ons nieuwe ontwerp en het hele proces erachter. Uiteindelijk hoop ik op de beurs nieuwe contacten op te doen en nieuwe partners te vinden die ons verder kunnen helpen.”

Het Young Talent Program bezoeken tijdens de Precisiebeurs? Registreer uw gratis bezoek via de onderstaande button.

Registreer uw gratis bezoek